DIAMANTY SLOVENSKÉHO BIZNISU - 2. miesto

DIAMANTY SLOVENSKÉHO BIZNISU - 2. miesto

Ocenenie, ktoré sme dostali / DIAMANTY SLOVENSKÉHO BIZNISU 2. miesto / si nesmierne vážime.

Ocenenie nám dáva vysvedčenie za našu dlhoročnú prácu a zároveň nás zaväzuje neustále zlepšovať naše služby.

„Začiatky boli ťažké. S bratmi sme obchádzali mestá a dediny na Slovensku aj v Česku a hľadali zámočníkov, umeleckých kováčov a predajne s hutníckym materiálom,“

hovorí pre Forbes Miroslav Kovarovič.

„Podarilo sa nadviazať dôležité spolupráce,“ pripúšťa jeden zo zakladateľov rodinnej firmy Kovian, ktorá sa v začiatkoch špecializovala najmä na kované polotovary a hutnícky materiál, výrobu brán, plotov a zábradlí.

Kovian založili bratia Peter, Miroslav, Stanislav a Pavol Kovarovičovci v roku 2007. Všetci štyria už mali skúsenosti s podnikaním v strojárstve a stavebníctve. Rozhodli sa, že spoja sily, aby sa mohli posunúť ďalej – a podarilo sa. Aj vďaka tomu sa stali jedným z laureátov ocenenia Diamanty slovenského biznisu.

V Gajaroch, odkiaľ pochádzajú, bola v bývalom družstevnom areáli na predaj nehnuteľnosť, ktorá zodpovedala ich potrebám.

„Povedali sme si, že je to pre nás dobrá príležitosť,“ hovorí Peter Kovarovič. „Po družstve tu mala sklad firma s čistiacimi prostriedkami. No vtedy to tu vyzeralo úplne inak. Museli sme veľa vecí rozšíriť a prerobiť.“

Neverili im

Miroslav Kovarovič pripúšťa, že pre kúpu a rekonštrukciu nových priestorov sa vznikajúca firma zadlžila a nájsť v začiatkoch dodávateľov nebolo jednoduché.

„Mali sme všetko pripravené, prerobené, krásny sklad, no keď sme prišli napríklad do Talianska, kde majú kováčstvo a hutníctvo najväčšiu tradíciu, nikto s nami nechcel nič mať. Dokonca nám nechceli ani len predať tovar. Vtedy bola taká doba. Na začínajúce firmy sa pozeralo cez prsty,“ spomína Miroslav.

V Koviane postupne upustili od vlastnej výroby brán a plotov a zamerali sa na predaj kovaných polotovarov, komponentov, pohonov brán či materiálu pre zámočnícke a stavebné firmy.

Majú e-shop, vlastnú veľkoobchodnú aj maloobchodnú predajňu aj predajcov na Slovensku a v Česku. Za 15 rokov sa situácia zmenila tak, že dnes je Kovian pre zahraničné firmy dôveryhodnou spoločnosťou a má skôr vyjednávaciu pozíciu.

Vložili sami seba

Značku však budovali postupne. „Náš najsilnejší kapitál sme boli my. Do firmy sme vložili sami seba,“ hovorí Stanislav.

„Obetovali sme všetok voľný čas a kamarátov. Dokonca aj ten, ktorý sme mali tráviť so svojimi rodinami. Teraz už vidíme výsledky nášho úsilia a aj táto investícia sa nám vracia.“

Stanislav Kovarovič

Aj keď si už dnes môžu dovoliť oddychovať viac, majitelia do chodu firmy zasahovať neprestali.

„Sme denne aktívnym a neoddeliteľným článkom firmy a sme k dispozícii našim zamestnancom. Osobne komunikujeme aj so zákazníkmi,“ dodáva Peter.

„Nie sme takí konatelia, ktorí založia firmu, investujú do nej, utiahnu sa do úzadia a všetko nechávajú na manažéroch. Sami dohliadame na to, aby boli naši zákazníci u nás spokojní a stále sa snažíme zlepšovať a napredovať,“ vysvetľuje.

Nezaspať na vavrínoch

To, že sa Kovianu darí, dokazujú aj čísla z účtovných závierok. Prvý pandemický rok uzavreli so ziskom viac ako 1,3 milióna eur, v roku 2021 to bolo viac ako 2,3 milióna eur. Podľa Stanislava je pre Kovian aktuálne najväčšou výzvou „nezaspať na vavrínoch“.

Obdobie, ktoré spustila pandémia, nepovažujú za jednoduché, no pripúšťajú, že v podnikaní im pomohlo.

„Počas pandémie boli veľké výpadky zamestnancov a mali sme zatvorenú maloobchodnú predajňu. Pozitívne pre nás bolo, že aj naši zákazníci zostali doma, a tak prerábali a budovali. Vtedy sa začalo dariť nášmu e-shopu,“ vysvetľuje Miroslav.

Zároveň dodáva, že vtedy prišli problémy s dodávateľským reťazcom, ktoré pocítili okamžite. „Dodávky, ktoré štandardne trvali 3 až 4 mesiace, vtedy trvali takmer rok.“

Ocenení v regióne Bratislava počas galavečera Diamanty slovenského biznisu 2022. Na druhom mieste sa umiestnila firma Kovian, za ktorú ocenenie prebrali bratia Miroslav a Stanislav Kovarovičovci (druhý a tretí sprava). Foto: Marek Mucha

Tieto problémy podľa Pavla umocnila aj vojna na Ukrajine. „Hneď po vypuknutí vojny bola na trhu veľká panika. Ľudia sa báli, že nebudú suroviny a niektoré fabriky nebudú mať z čoho vyrábať. Aj my sme s tým bojovali,“ opisuje Pavol.

„Museli sme dokonca obmedziť niektoré dodávky, pretože sme si nemohli dovoliť predať celé skladové zásoby niektorým veľkým firmám. Našťastie to bolo len krátke obdobie a situácia na trhu sa postupne stabilizovala,“ dodáva.

Štyria bratia

Prekonávať krízy sa bratom podľa ich slov darí možno aj vďaka tomu, že mali veľmi dobré rodinné zázemie a rodičia ich viedli k spolupráci a vzájomnej tolerancii. „Toto sa prenieslo aj do spoločného podnikania“ zdôrazňuje Pavol.

Aby predišli konfliktom, má každý z bratov zodpovednosť za iné oddelenie. Vzájomne si dôverujú. „Dôležité veci riešime vždy spolu na pravidelných poradách. Takto nám to funguje,“ hovoria.

Rodinný odkaz nesú logo aj názov firmy. „Kovian je odvodené od Kovarovič Ján – mena nášho otca, o ktorého sme prišli, keď mal len 50 rokov. Chceli sme si ho takto uctiť,“ vysvetľuje Stanislav. V logu firmy je aj štvorlístok ako symbol štyroch bratov.

Mladých remeslo neláka

Tajomstvom úspechu je podľa majiteľov aj ich prístup k zákazníkovi. „Rozhodli sme sa, že pre spokojnosť zákazníkov k nim budeme chodiť až domov. Na začiatku sme tovar rozvážali my osobne. Zákazníkov sme sami hľadali a dohadovali sme si s nimi stretnutia,“ spomína Peter a vysvetľuje, že dnes už má Kovian vlastný vozový park.

Za úspech a rozvoj firmy sú vraj vďační každému zamestnancovi. No nízky záujem mladých ľudí o toto odvetvie vnímajú nielen vo svojej, ale aj vo firmách svojich zákazníkov.

„Prilákať k hutníctvu a zámočníctvu mladých ľudí je dnes problém. Firmy to zatiaľ doháňajú zamestnávaním ľudí zo zahraničia. Pre nich je to ešte stále atraktívne.“

Miroslav Kovarovič

„Na západnom Slovensku máme aj ten problém, že v okolí Bratislavy je veľa priemyselných parkov a sme blízko hraníc. Mnohí mladí idú preto za manuálnou prácou radšej do Rakúska, lebo sú tam lepšie platovo ohodnotení. Tomuto sa ťažko konkuruje,“ dodáva Miroslav.

Šikovní mladí ľudia, ktorých sa Kovarovičovcom do firmy podarilo získať, si veľakrát časom založili vlastnú výrobu. Podľa bratov je to v poriadku.

„Mnohí z nich sú už významnými zákazníkmi. Neberieme ich ako konkurenciu a tešíme sa z ich úspechov,“ uzatvárajú bratia.

ZDROJ ČLÁNKU: FORBES SLOVENSKO